tirsdag den 6. marts 2012

Denne spegepølse er lavet uden brug af maskiner.

Denne spegepølse er lavet uden brug af maskiner.

Både spæk og rådyr kød er skåret med kniv i halvfrossen tilstand. Dels fordi jeg vil have de markante fedt "klumper" i pølsen og dels fordi vildt kød kan blive meget smattet hvis det køres i en alm. kødhakker.

der er brugt:
1 kg rådyr kød
400 g svinespæk
1 tsk. peber
½ tsk. timian
3 enebær
60 g salt
1/4 dl isvand
lidt allehånde og rosmarin

samt to kunsttarme.

Billede

For at undgå uønskedet bakterie vækst skal alle ingredienser holdes så koldt som muligt. Derfor er det en god ide, at klargøre tarme, krydderier m.m. inden man begynder at skære i kødet.

Alle krydderier stødes i en morter eller blendes. Kunsttarme udblødes 10 min. i koldt vand.

Kød og spæk skæres/hakkes og røres med krydderierne og isvand til farsen er sej. En alm. røremaskine kan bruges (måske fordeler fedtklumperne sig lidt pænere end i min håndrørte fars)

Farsen fyldes i tarmene. En pølsestopper gør naturligvis arbejdet meget nemmere men det kan sagtens lades sig gøre med håndkraft.

Tjek, at der ikke er luftlommer i pølsen. Klem og vrid åbningen så farsen føles fast (ikke hårdt pumpede) og bind enden til.

Hænges til tørre en uge og kold røges 2 x 12 timer (f.eks. over to nætter med en pause i køleskabet)
Herefter tørres pølserne yderligere i min. 14 dage.

Spegepølserne får en lækker konsistens som røget filet og natuligvis en meget salt smag.
Billede

1 kommentar: