søndag den 4. marts 2012

Varmrøget Rygeost 1

Varmrøget Rygeost 1

Til 600 - 700 gram færdig ost

2 liter sød- eller skummetmælk
3 dl. kærnemælk
salt
evt. kommen
havre- eller rughalm evt. tørrede tidsler

Brug helst økologisk mælk og kærnemælk, da det giver det bedste resultat.

Mælk og kærnemælk blandes og lunes til 50 - 55 grader. Blandingen skal derpå stå ved stuetemperatur i 18 timer. Herefter sættes den i køleskabet i 2 døgn og ostemassen skal nu være begyndt at skille fra vallen. Så hældes massen i et klæde (en stofble er velegnet) og stilles igen i køleskabet i 1 døgn, til massen er fast.

Vallen hældes ud og ostemassen i klædet smages til med ca. ½ tsk. salt. En skål fores med et rent klæde og ostemassen lægges i og står i 12 timer. Derefter vendes osten ud i en metalsi. En hjemmelavet træplade, 20 x 20 cm. med udskårne riller på 1 cm. kan også bruges, lav pladen med håndtag.

Der lægges halm eller tørrede tidsler i bunden af røgeovnen. Det antændes og når det brænder godt, kvæles ilden med yderligere halm eller tidsler, herved opstår der en kraftig røgudvikling.

Osten placeres i røgeovnen og låger og spjæld lukkes helt til, så ilden ikke blusser op igen på grund af ilttilførsel.

Osten røges i ca. 5 - 10 minutter og tages ud. Den kan drysses med kommen, hvis du ønsker det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar